Translate

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

WordPress vs Joomla vs Drupal




WordPress, Joomla και Drupal αποτελούν τις πιο δημοφιλής open source cms πλατφόρμες για τη δημιουργία ιστοσελίδων. Οι συγκρίσεις μεταξύ τους για την ανάδειξη του καλύτερου είναι μάλλον αναπόφευκτες.


Η ερώτηση «ποιο είναι καλύτερο;» είναι λανθασμένη. Ποιο ορθή είναι η ερώτηση «ποια είναι η σωστή επιλογή;» και η απάντηση «εξαρτάται». Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος της ιστοσελίδας που θέλεις να δημιουργήσεις, πόσο πολύπλοκη είναι, το χρόνο ή τα χρήματα που διαθέτεις, ποιο σύστημα γνωρίζεις να χειρίζεσαι καλύτερα κτλ… κάθε ένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα.

Το WordPress αποτελεί τον κυρίαρχο της αγοράς. Ουσιαστικά ξεκίνησε ως blogging πλατφόρμα, αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό εργαλείο με το οποίο μπορείς να φτιάξεις (σχεδόν) τα πάντα. Το μεγάλο του ατού είναι η ευκολία στη χρήση του, τόσο για τη δημιουργία της ιστοσελίδας, όσο και για τη διαχείριση της. Απευθύνεται συνήθως σε αρχάριους. Σου παρέχει τη δυνατότητα να στήσεις κάτι πολύ γρήγορα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτή η απλότητα του ορισμένες φορές σε περιορίζει. Για παράδειγμα, αρκετά κομβική είναι η επιτυχημένη επιλογή theme, καθώς αν δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες σου ίσως χρειαστεί να ζοριστείς αρκετά ώστε να το φέρεις στα μέτρα σου.

Σε περιπτώσεις που σκοπεύεις να δημιουργήσεις κάτι πιο σύνθετο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις το Joomla. Είναι ίσως λίγο δυσκολότερο στη χρήση του, αλλά στην πορεία σου επιτρέπει μάλλον πιο εύκολα να κάνεις το κάτι παραπάνω ή διαφορετικό. Γενικά είναι πιο εύπλαστο στην παραμετροποίηση, ενώ τα χιλιάδες extensions και templates που κυκλοφορούν μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη. Είναι αρκετά δημοφιλές στην Ελλάδα, με μεγάλη κοινότητα υποστήριξης.

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για εφαρμογή η οποία απευθύνεται σε πιο έμπειρους χρήστες με καλές γνώσεις προγραμματισμού. Μπορεί ωστόσο να είναι αρκετά φιλικό ως προς τον administrator της ιστοσελίδας. Έχει πολύ καλό σύστημα διαχείρισης των χρηστών και κατανομής ρόλων, όπως επίσης και για την ταξινόμηση και κατηγοριοποίηση του περιεχομένου. Προτείνεται για community sites.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου