Translate

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Πνευματικά Δικαιώματα. Τι ισχύει;

Τι ισχύει σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού που παράγω ή του υλικού που χρησιμοποιώ; Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, πνευματική ιδιοκτησία ή πνευματικά δικαιώματα ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους.

Παραχωρούνται από το νόμο για ορισμένο χρόνο για να απαγορεύσουν σε τρίτους τη χρήση των έργων χωρίς την άδεια του δημιουργού. Το πνευματικό δικαίωμα υφίσταται σε έργα λογοτεχνίας και τέχνης, όπως βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία. αρχιτεκτονική αλλά και άλλες δημιουργίες όπως λογισμικό ή βάσεις δεδομένων (databases). Περιλαμβάνει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού δεσμού του δημιουργού του προς αυτό (ηθικό δικαίωμα). Το πνευματικό δικαίωμα αποκτάται αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται αίτηση του δημιουργού ή καταχώριση του έργου σε κάποια υπηρεσία.

Προστασία των ιστοσελίδων

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η προστασία των ιστοσελίδων ως αυτόνομων έργων. Κατ αρχάς, μια ιστοσελίδα στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχει άλλα έργα, όπως λογισμικό, εικόνες, κείμενα και ήχους, τα οποία. εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου θα προστατεύονται αυτοτελώς. Ένα έργο προστατεύεται εξίσου είτε είναι ενσωματωμένο σε κάποιο υλικό φορέα (πχ. έντυπο ή cd), είτε βρίσκεται σε ένα διαδικτυακό τόπο (πχ. μια φωτογραφία χαίρει της ίδιας προστασίας είτε είναι τυπωμένη σε μια εφημερίδα είτε παρουσιάζεται στο διαδικτυακό κόμβο μιας εφημερίδας). Η χρήση κάθε ψηφιακού επιγραμμικού (online) έργου υπόκειται στις διατάξεις του νόμου, όπως ακριβώς και όταν διατίθεται σε οποιαδήποτε εκτός δικτύου μορφή.

Η ίδια η ιστοσελίδα αυτόνομα μπορεί να προστατευτεί ως έργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προστατεύονται βάσει του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας οι ιδέες, οι διαδικασίες, οι μέθοδοι λειτουργίας ή οι μαθηματικές έννοιες καθεαυτές.

Τι είναι η άδεια Creative Commons

Η άδεια Creative Commons προέρχονται από τον ομώνυμο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εκδίδει 6 διαφορετικές άδειες χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίες επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση πνευματικών έργων μέσω του Internet και ταυτόχρονα προστατεύουν τον δημιουργό τους.

Η Creative Commons (CC) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην επέκταση του εύρους των πνευματικών έργων που είναι διαθέσιμα για να βασιστούν σε αυτά και άλλα έργα και να μοιραστούν νόμιμα. Η οργάνωση έχει εκδώσει διάφορες άδειες πνευματικών δικαιωμάτων γνωστές ως άδειες Creative Commons. Αυτές οι άδειες επιτρέπουν στους δημιουργούς να δηλώσουν εύκολα ποια δικαιώματα διατηρούν, και ποια δικαιώματα παραμερίζουν προς όφελος άλλων δημιουργών.

5 τρόποι για να προμηθευτείτε δωρεάν εικόνες

Το να κλέβεις είναι παράνομο, αλλά μερικές εικόνες είναι νόμιμα ελεύθερες για να τις χρησιμοποιήσεις χωρίς κάποιο κόστος. Σε αυτό το άρθρο προτείνονται πέντε τρόποι να αναζητήσετε φωτογραφίες, που είναι ελεύθερα διαθέσιμες.



  1. Google: 
    Επειδή υπάρχουν εικόνες στην αναζήτηση της google δεν σημαίνει πως είναι όλες ελεύθερες προς χρήση. Ωστόσο, η google πρόσφατα πρόσθεσε μια καρτέλα στα εργαλεία αναζήτησης για τα δικαιώματα χρήσης, όπου με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φιλτράρετε τις εικόνες και να ανακαλύψετε εάν είναι διαθέσιμες με άδειες creative commons.

    Επίσης χρήσιμο είναι και το Search Creative Commons
    . Αυτό το εργαλείο σας εξυπηρετεί να βρείτε φωτογραφίες στο Google Images, Flickr, Fotopedia, και Open Clip Art Library με άδειες creative commons.

    Να είστε προσεκτικοί διότι υπάρχουν διαφορετικές άδειες creative commons και μπορεί χωρίς να θέλετε να παραβιάσετε πνευματικά δικαιώματα. Για παράδειγμα πολλές άδειες προσδιορίζουν τη μη εμπορική χρήση. Έτσι, διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις πολύ προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την εικόνα.
  2. Flickr
    Οι περισσότερες φωτογρφίες στο Flickr έχουν πνευματικά δικαιώματα, αλλά όχι όλες. Με τη βοήθεια ενός προηγμένου εργαλείου αναζήτησης μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες εκδηλώσεων, τοπίων ή προσωπικοτήτων από χρήστες που είναι πρόθυμοι να σας επιτρέψουν να τις χρησιμοποιήσετε με αντάλλαγμα την αναφορά στο δημιουργό. Όπως όμως αναφέρθηκε και παραπάνω διαβάστε προσεκτικά την άδεια με την οποία διατίθεται.
  3. Free stock-photo websites
    To Stock.xchnge, που τώρα ανήκει στο Getty Images, είναι μια δημοφιλής ιστοσελίδα με περίπου 400.000 φωτογραφίες από ερασιτέχνες φωτογράφους σε όλο τον κόσμο. Όπως πάντα, δεν είναι όλες οι φωτογραφίες Creative Commons, οπότε βεβαιωθείτε ότι το έχετε ελέγξει.

    Το Morguefile και το Stockvault είναι άλλα παρόμοια μέσα, αν και το Stockvault επιτρέπει μόνο τις εικόνες που χρησιμοποιούνται για μη επαγγελματικούς σκοπούς.

    Το Free Digital Photos είναι μια καλή πηγή για επιχειρήσεις και για προσωπική και εκπαιδευτική χρήση. Και πάλι, δεν είναι όλες οι εικόνες δωρεάν.
  4. CD και βιβλία χωρίς πνευματικά δικαιώματα
    Υπάρχει πληθώρα εικόνων από βιβλία και cd οι οποίες είναι ελεύθερες δικαιωμάτων. Το βιβλιοπωλείο Dover Books είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τέτοια βιβλία.

    Αυτά τα βιβλία περιέχουν οποιασδήποτε μορφής εικόνων από παλίες ιατρικές εικόνες έως Βικτοριανές γκραβούρες. Επίσης είναι μια καλή πηγή για σχέδια και διανύσματα.
  5. Ρώτα ανθρώπους
    Εξακολουθείτε να αγωνίζεστε για να βρείτε τη σωστή φωτογραφία; Ρωτήστε τους ακόλουθους σας στο Twitter. Ρωτήστε τους φίλους σας στο Facebook.

    Μία μικρή προειδοποίηση: Χρησιμοποιείστε μια αντίστροφη εικόνα μηχανής αναζήτησης όπως το TinEye για να βεβαιωθείτε ότι δεν διακινείτε κλοπιμαία.



    Πηγή: creativebloq.com


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου